Europalaan HOV2 Nuenen

In het kader van het programma Hoogwaardig Openbaar Vervoer in de regio, gaat Rasenberg Infra in opdracht van de gemeente Nuenen het tracé van de Europalaan herinrichten. De werkzaamheden lopen van oktober 2015 tot december 2016

Opdrachtgever:
Gemeente Nuenen
Locatie:
Nuenen
Status project:
Project in uitvoering
Nuenen Europalaan
Europalaan Nuenen
Traject Europalaan Hov2 Nuenen
Kruising Dubbestraat Europalaan
Kruising Panakkers Europalaan Nuenen
Kruising Kerkstraat Europalaan Nuenen
Europalaan Rasenberg okt 2015
Europalaan Nuenen Rasenberg okt 2015 2

Project

Over een lengte van circa drie kilometer wordt een geheel nieuwe infrastructuur gerealiseerd met busbanen. Het belangrijkste doel van het project is duurzaam bijdragen aan de verkorting van de reistijd en het verbeteren van de betrouwbaarheid en snelheid van het openbaar vervoer in deze regio. Daarnaast is het project een aanleiding om de infrastructuur bij de Europalaan ook voor andere verkeersdeelnemers, zoals fietsers en wandelaars, onder handen te nemen en duurzaam en veilig in te richten.

Rasenberg Infra is door de gemeente Nuenen gekozen door zich onder andere te onderscheiden met het bieden van 20 jaar garantie op de verhardingsconstructie van de hoofdrijbaan en zeer stil asfalt (met een geluidsreductie van 4,28 DBA).

Wat zijn de werkzaamheden

Echter voordat u hier profijt van heeft vinden er nogal wat ingrijpende werkzaamheden plaats, bestaande uit:

 • reconstructie van 3 kilometer weg;
 • aanbrengen van 3.700 meter busbanen;
 • aanbrengen van 4.500 meter fietspaden / 1.700 meter fietsstraten;
 • aanbrengen van 5 voorrangspleintjes;
 • plaatsen van 300 stuks (verkeers) borden;
 • leggen van 6.200 meter riolering;en 525 te planten bomen;

De planning

Sinds eind oktober 2015 zijn wij gestart met de uitvoering van de reconstructie. Tot en met augustus 2016 hebben wij de reconstructie tussen gemeentegrens Eindhoven en de Pinckart afgerond behoudens aanplant en aanleg van groen. Enkel het noordelijk fietspad dient nog van de permanente verharding te worden voorzien.

Kijkt u ook vooral in onze nieuwsbrief links op deze pagina voor een uitgebreidere omschrijving van de werkzaamheden. 

 

Voortgang werkzaamheden

De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd, zodat voetgangers, fiets- en autoverkeer een veilige en vlotte doorgang houden tijdens de werkzaamheden. Tijdens de uitvoering proberen wij de hinder voor de omgeving zo veel mogelijk te beperken. Dat doen we onder andere door u goed te informeren via bebording en omleidingsroutes.

Omleiding fietsroute (pdf, 1632 kB) Het project bestaat uit vier fases in twee deelgebieden

Gemeentegrens Eindhoven - Geldropsedijk

Fase 1: Fietspaden noordzijde
Fase 2: Hoofdrijbaan noordzijde
Fase 3: Fietspaden zuidzijde + busbaan zuidzijde

Geldropsedijk – rotonde Smits van Oyenlaan

Fase 2: Fietspaden noordzijde
Fase 3: Fietspaden zuidzijde
Fase 4a: Hoofdrijbaan
Fase 4b: Busbaan

Start werkzaamheden: eind oktober 2015
Openstelling wegen eind 2016, oplevering april 2017

Voortgang werkzaamheden

Fase 4
Vanaf heden gaan de werkzaamheden aan de Europalaan een nieuwe fase in. Vanaf die datum vinden de werkzaamheden plaats tussen de Geldropsedijk en de Smits van Oyenlaan. De werkzaamheden vinden plaats tot medio november 2016. Om voor zo min mogelijk hinder en overlast te zorgen, wordt in de vakanties doorgewerkt.

Tekening fase 0 Nuenen


Omleiding autoverkeer
Om voldoende werkruimte te creëren, is voor het autoverkeer slechts één rijrichting beschikbaar tussen de rotonde op de Smits van Oyenlaan en de Geldropsedijk. De rijrichting van Nuenen naar Eindhoven blijft open.

Tussen Eindhoven en het verkeersplein De Pinckart is en blijft de weg in beide richtingen open.

Het verkeer uit Eindhoven met bestemming Nuenen, wordt bij het verkeersplein ter hoogte van De Pinckart omgeleid via het industrieterrein Berkenbos of Panakkers. Het verkeer met bestemming Gerwen of verder wordt gevraagd de adviesroute in Eindhoven te volgen via de A270 of de A50/A58.

Omleiding (vracht)autoverkeer (pdf, 709 kB) 

Omleiding fietsverkeer
Fietsers worden in twee richtingen omgeleid via de noordelijke parallelweg met een oversteekmogelijkheden bij de Kerkstraat (fietstunnel) en De Pinckart.

Omleiding fietsroute (pdf, 1632 kB) 

Contact

Tijdens de uitvoering proberen wij de hinder voor de omgeving zo veel mogelijk te beperken. Dat doen we onder andere door u goed te informeren via bebording en omleidingsroutes.

Mocht u vragen hebben of wilt u een klacht neerleggen? Neem dan gerust contact met ons op. U kunt ons bereiken op werkdagen tussen 08.00 en 17.00uur op telefoonnummer 06-81956709 of per email via europalaanhov.nuenen@rasenberginfra.nl.

Daarnaast ben u voor vragen iedere donderdag, tijdens kantooruren, welkom in ons informatiecentrum aan De Berg 47, te Nuenen.

Wij beseffen dat dit een ingrijpend project is voor de gemeente Nuenen en haar inwoners. Wij houden u daarom graag op de hoogte via deze website en de bouwapp

Volg ons project met de Bouwapp

Voor dit project gaan wij de BouwApp inzetten, om u op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen op de bouw. Wilt u op de hoogte blijven, neem dan de volgende 5 stappen:

 1. Download de BouwApp in de appstore (Google of Apple)
 2. Ga naar ‘zoek project’
 3. Zoek op <Europalaan/ HOV2, Nuenen>
 4. Selecteer project
 5. Klik op ‘Toevoegen aan favorieten’

Vanaf nu krijgt u bij elke nieuwe update een berichtje (notificatie) op uw smartphone en bent u altijd op de hoogte van de laatste stand van zaken.