Nieuws

Eerste stille wegdekken in Antwerpen zijn een feit

06 oktober 2015

De voorbije weken werden in de Kleine Doornstraat (Wilrijk) en de Zandvlietse Dorpsstraat (Zandvliet) voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd om de straten van een dunne, geluidsreducerende deklaag te kunnen voorzien. Dit zijn de eerste straten in Antwerpen die een asfaltdeklaag krijgen die het verkeersgeluid verminderen.

Antwerpen stil asfalt Rasenberg 

Op maandag 5 oktober 2015 is in aanwezigheid van de schepen (wethouder) voor Leefmilieu, Nabilla Ait Daoud, afgevaardigden van de partners Universiteit Antwerpen en het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw (OCW), de geluidsreducerende asfaltdeklaag (Decipave) van Rasenberg Infra aangelegd.

De komende jaren zal vanuit de Universiteit Antwerpen en het OCW een monitoringsprogramma worden gevolgd met betrekking tot de geluidsniveaus en de schadeontwikkelingen van de aangebrachte asfaltsoorten.

Dat bij de pilot twee Nederlandse inzendingen waren betrokken is niet verwonderlijk. Al sinds 2002 worden geluidsreducerende deklagen op grote schaal in Nederland toegepast in stedelijk gebied, alsook het provinciaal wegennet.

Deze dunne toplagen van slechts 3 cm dik, helpen mee om het verkeersgeluid op de gevels van de Antwerpse straten te verminderen, een doelstelling die perfect past in het geluidsactieplan van de stad Antwerpen. Voor Rasenberg Infra past het STOLA project in de strategie om innovaties en technologieën te ontwikkelen, waar zowel opdrachtgever als eindgebruiker veilig mee op weg kunnen.

 

Antwerpen stille asfaltlaag Rasenberg